Nyttja sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på ett nyttigt vis

Många kan inte tänka sej att det går att klara sig utan att söta.

Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.

Utvecklingen går vidare, sackarin är inte längre det enda och inte heller det bästa alternativet att söta med.

För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

En gudasänd gåva till alla diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.

En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.

På senare år har Aspartam blivit känt som ett sötningsmedel, det är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.

Nackdelen med Aspartam är att den smakar en del kemiskt.

En del medel har blivit extra omtyckta genom att de är 100 % naturliga

På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.

När Stevia också kallad sötflockel, släpptes på öppna marknaden var det många som blev glada.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.

Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.

Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.

Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.

Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.